Egyipromi utastájékoztaó

Olvassa el Egyiptom utastájékoztatónkat


KÜLKÉPVISELETEK:
Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége
1125 Budapest, Istenhegyi út 7/b
Tel: (06/1) 225 2150
Fax: (06/1) 225 8596

Magyarország Nagykövetsége
29 Mohamed Mazhar utca, Zamalek - Cairo
Tel.: (00 20 2) 273-58634


Egyiptom Észak-Afrika legnépesebb országa, északon a Földközi-tenger, keleten a Vörös-tenger határolja. Legnagyobb tája, a Nílus-völgyétől nyugatra elterülő Líbiai-sivatag, az ország területének 2/3-át foglalja el. A kő- és homoksivatag egyhangúságát csak néhány medence, valamint az „Új-völgy” oázisai (Kharga, Siwa, Dakhla) élénkítik. A kisebbik, keleti országrészt a Sínai-félszigeten is húzódó Arab-sivatag, valamint a Vörös-tenger partjával párhuzamosan futó hegységek alkotják. A két sivatagi táj között nyújtózik a Nílus-völgy hatalmas folyami oázisa, amely az ország ütőerét jelenti évezredek óta, csaknem a teljes lakosság és gazdaság a folyó menti keskeny sávban összpontosul. Legértékesebb része a Nílus-völgy 10-15 km széles termékeny folyami oázisa és 200 km széles deltavidéke, amely a Líbiai-sivatag oázisokkal, homokbuckákkal, mélyföldekkel (Kattara-mélyföld -133 m) tarkított mészkőtábla-vidéke és a Vörös-tenger árkára 2000 m magasból leszakadó Arab-sivatag mészkőből és homokból álló sivatagra és hegyvidékre osztja az országot. A már Ázsia területéhez tartozó Sínai-félsziget kopár hegyvidékét a Szuezi-csatorna választja el az ország többi részétől. Legmagasabb pontja: Jabal Kătrîna 2637 m. Legjelentősebb folyó: Nílus. Legnagyobb tó: Nasszer-tó (amely egyben víztároló is).

Azoknak a Kedves Utasainknak, akik nem rendelkeznek magyar útlevéllel, illetve nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, a programok részvételi díja változhat az Egyiptomi Szálloda Szövetség Rendelkezése alapján.

PÉNZ: 
A hivatalos fizetőeszköz az Egyiptomi Font. Jele: LE 1 Font = 100 Piaszter. Pénzérmék: 25, 50 piaszter, 1 font. papírpénzek: 5, 10, 20, 50, 100, 200 fontos. Sok szállodában van bank (időszakos nyitva tartással), a hajón nincs. Érdemes egy kisebb összeget beváltani a repülőtéren megérkezéskor.

IDŐELTOLÓDÁS: 
Nyári időszámítás esetén nincs időeltolódás, télen Magyarország + 1 óra.

HÁLÓZATI ÁRAM: 
220 V, a konnektorok megfelelnek a szabványméretnek.

NYELV: 
Hivatalos nyelv az arab, de a legtöbb ember angolul is beszél. Nagyra értékelik, ha pár szót arabul mondunk.

VALLÁS: 
Egyiptom lakosságának 25%-a keresztény, 75%-a muzulmán.

BANKKÁRTYÁK: 
Hitelkártyával lehet fizetni szállodákban, hajókon és nagyobb bevásárló helyeken, de a legjobb a bank automatákból történő készpénz felvételt.

UTAZÁS: 
Vendégeink a legtöbb utazásunk esetében menetrend szerinti Egyptair járattal utaznak. A repülési idők nemzetközi szakaszon kb. 3 óra; belföldön: Kairó-Asszuán kb. 65 perc , Kairó-Luxor kb. 50 perc. Belföldön a transzferek és programok lebonyolítása légkondicionált buszokkal történik.

ÚTIOKMÁNYOK: 
Magyar állampolgároknak vízumkötelezettség van. Az útlevélnek a hazautazástól számított még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízumot minden kedves utasunknak irodánk intézi. Vízumról bővebb információt itt olvashat.

HELYI SZOKÁSOK/ÖLTÖZKÖDÉS: 
A könnyű, vékony pamutruha viselése a javasolt, ami véd az erős napsugarak ellen, de jól szellőzik. Javasoljuk a fej és a nyak fokozott védelmét a napsugárzás ellen. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat., mert az egyiptomi lakosság körében visszatetszést kelthet. Az iszlám szent helyeken az öltözködés ennél sokkal szigorúbb a hölgyek számára, ezeken a helyeken nem maradhat fedetlen testrész.

SZÁLLÁS: 
Egyiptomban a szállodák besorolása eltérhet az európai színvonaltól.

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁS: 
Egyiptomban nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás, viszont a napsütés nagyon erős, napvédő szerek használata szükséges.

BETEGSÉG: 
Az étkezési szokások miatt kisebb gyomorpanaszok léphetnek fel. 
Megelőzés:
- nagy melegben, napon jéghideg ital fogyasztása nem ajánlott;
- melegből, ha teheti, ne lépjen be légkondicionálóval nagyon lehűtött helyiségbe;
- ne igyon csapvizet, ne fogyasszon jéggel hűtött üdítőitalt;
- bármilyen panasszal azonnal forduljon az idegenvezetőhöz!!!
Az ottani orvosok az Antinal gyógyszert javasolják. Jelezzük az idegenvezetőnek, ha szeretnénk gyógyszert, így a második napon alkalmat kerítenek a beszerzésére.

ORVOS, GYÓGYSZERTÁR: 
Az egyiptomi gyógyszerek igen jó minőségűek és nem drágák. Bátran fordulhatunk gyógyszerészhez is.

ÉGHAJLAT: 
Egyiptom időjárása mérsékeltnek mondható, kivétel az igazi nyár 3 hónapja (június-július-augusztus), amikor nagyon magas a hőmérséklet főleg az európaiaknak. A hőmérséklet - a nyári hónapokat kivéve - a következő értékek között mozog: 17-26°C nappal, 12-17°C éjszakánként. A három igazi nyári hónap alatt felmehet 42-45°C közé Kairóban és 48°C körül Dél-Egyiptomban (Luxor-Asszuán).

VÍZHŐMÉRSÉKLET: 
A Vörös-tenger partján a víz hőmérséklete szinte egész évben alkalmas úszásra, kivétel december-január hónapokban. A Földközi-tengernél a víz csak nyáron alkalmas úszásra, máskor meglehetősen hideg.

BIZTONSÁG: 
Egyiptomban jó a közbiztonság. Éjjel nem jelent veszélyt, ha a fő utcán sétálunk. A hölgyeket nem zaklatják, figyeljünk a megfelelő öltözékre, tiszteljük az ország hagyományait. A szállodákban széfek állnak a vendégek rendelkezésére. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a szállodákban a szobákból eltűnt értéktárgyakért nem vállalnak felelősséget. Az utcai lopás nem jellemző, sok helyen látható Tourist Police karszalagos rendőr, aki azonban csak nagyon kicsit beszél angolul.

ÜNNEPEK: 
Mivel az egyiptomi lakosság kis része keresztény, így karácsonyi hangulat nem érzékelhető. Szilveszterkor csak a turisták részére állítanak össze extra programot. Azonban az iszlám ünnepek igen látványosak. Ramadan - a legnagyobb muzulmán ünnep - alatt nagyobb a forgalom, a múzeumok korábban zárnak. A böjtöt követő háromnapos nagy ünnep a Bájrám, amely külsőségeiben hasonlít a mi karácsonyunkhoz. Az emberek kint sétálnak az utcán, mindenki új ruhát, ajándékot kap szeretteitől. Erre az eseményre a szállodák külön programmal készülnek, ugyanis a tehetősebb családok ilyenkor utazgatnak.

POSTA: 
Érdemes a képeslappal együtt megvásárolni a bélyeget. A feladandó leveleket a szállodák recepcióján le lehet adni, mert postaládákat csak elszórtan lehet találni. A képeslapokat körülbelül két hét alatt kapják kézhez.

ITALOK: 
Csapvizet nem szabad inni! Palackozott víz kapható fél-, ill. másfél literes kiszerelésben (ára kb. 3-5 LE). Egyiptom specialitása a "KARKADÉ", hibiszkuszvirágból főzött tea, mely hidegen és melegen is egyaránt frissítő ital. A vallás miatt az egyiptomiak alkoholt nem fogyasztanak, így italboltot ne keressünk. Szeszes italt szállodákban (sör, bor), vagy vámmentes boltokban vásárolható. A helyi sör neve Luxor (11 %-os alkoholtartalma van, ára: 5-10 LE között helytől függően). Tömény italok 4-5 csillagos szállodákban vagy hajón kaphatók. Érdemesebb itthonról vinni, de nyilvános helyen felbontási pénzt kell fizetni. Ramadán alatt nem árusítanak alkoholt.

VÁSÁRLÁS: 
A kirándulásokat megszakító pihenők alkalmasak arra, hogy kézműves munkákkal is megismerkedjünk (papiruszműhely, parfümpalota, szőnyegiskola, alabástromfaragó műhely). Ezeken a helyeken eredeti termékeket vásárolhatunk. A bazárban ugyanezek silány másolatait szerezhetjük be. Az Utas, az utazás alatt a rá vonatkozó jogszabályokat, törvényeket köteles betartani. Az országból korallt, műtárgyat, műkincset, eredeti szobrokat, mumifikált állatot kihozni szigorúan tilos. Ezek elmulasztásából, illetve megszegéséből eredő költségek, károk az Utast terhelik.

ÁRAK: 
Szinte sehol nem jelzik az árakat, meg kell kérdezni, mi mennyibe kerül, alkudozni kötelező. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárban nem, ez egy játék és hagyomány is egyben az egyiptomi embereknek.

FÉNYKÉPEZÉS, FILMEZÉS: 
Használata nem mindenhol engedélyezett. Katonai objektumokról tilos felvételeket készíteni.


KIADVÁNYOK: 
Többnyire angol és német nyelven készülnek. Az áruk különböző lehet (80-100 LE).

ELHELYEZÉS: 
Irodánk 3*+, 4* illetve 5*-os szállodákat biztosít. A hajó minden esetben 5*-os minősítéssel rendelkezik. A programok részvételi díja standard szobákat foglal magába. Piramisra néző szoba, tengerre néző szoba, illetve a hajón magasabb emeleten biztosított kabin stb. felár ellenében vehető igénybe. Magyarországi irodánkban lefoglalt szállást nem áll módunkban egyiptomi tartózkodásuk alatt cserélni.

ELLÁTÁS: 
Szállodáinkban a félpanziós ellátás a reggelit és a reggelinél a büféasztalon kihelyezett üdítőket tartalmazza, valamint a vacsorát italok nélkül. A teljes ellátáshoz a reggeli és a vacsora mellett ebéd illetve délután uzsonna tartozik, reggeli kivételével szintén italok nélkül. All inclusive ellátásnál étkezések illetve italok is beletartoznak a szolgáltatásba (kivétel import szeszes italok, speciális koktélok, frissen facsart gyümölcslevek). Érdemes előzőleg a recepciónál tájékozódni, hogy melyik éttermekben fogyaszthatunk az all inclusive ellátás keretében, nehogy a számla kiegyenlítésekor kerüljünk kellemetlen helyzetbe. A belső járatoknál előfordulhatnak hajnali indulások. Ez esetben a szálloda biztosít azoknak az utasoknak reggeli csomagot, akik nem tudnak a szállodában reggelizni.

UTAZÁS: 
Utasaink az utazás előtt kettő-három nappal kapják meg a szükséges dokumentumokat: repülőjegy, voucher, igény szerint utasbiztosítás, vízum. A vízumot minden kedves utasunk egyénileg ragasztja be az útlevélbe kettő üres oldalra, a magyarországi útlevél ellenőrzés után, célszerű akkor, amikor már felszálltunk a repülőgépre. Az útlevélnek a visszautazás dátumától számítva még fél évig érvényesnek kell lennie. A kézipoggyászban nem lehet folyadék, illetve éles tárgy.

ÉRKEZÉS: 
Vendégeinket a kairói iroda képviselője a repülőtéren várja a csomagok átvételekor. A magyar nyelvű idegenvezetővel a kijáratnál találkoznak. A választott szállodától függően eltérő időpontban érkeznek meg utasaink a szállodákhoz, illetve eltérő időpontban érkezik oda a programok előtt irodánk busza. Körútjaink során a programok sorrendje, időtartama változhat. A változtatások jogát fenntartjuk. Azoknál a programoknál, ahol a programot hurghadai pihenés zárja, Luxorból a transzfer kb. 18:00-kor indul.

FAKULTATÍV PROGRAMOK: 
A fakultatív programok listáját megtalálják honlapunkon. A programokat minden esetben indítjuk. 1 fő részvétele esetén 50% felárat számítunk fel a programok árához képest. A fakultatív programokról a kinti idegenvezetőink részletes tájékoztatót adnak illetve a programok náluk is megrendelhetőek.

IDEGENVEZETÉS: 
Útjainkhoz Kairóban minden esetben biztosítjuk a magyar nyelvű idegenvezetőt, Luxorban, és a hajóút során 4 főtől tudunk magyar nyelvű idegenvezetőt adni, 4 fő alatt angol nyelvű idegenvezetés van. Hurghadán illetve Sharm El Sheikhben angol nyelvű képviselőink biztosítják vendégeink nyugodt pihenését.

KÖLTŐPÉNZ: 
Költőpénz tekintetében nem drágább Egyiptom, mint Magyarország, sőt olcsóbb. Ha Egyiptomban vásárolunk a bazárban nem illik, kell alkudni. A kínált ár nagymértékben lealkudható, ha van időnk, és kedvünk belefolyni a játékba.

A Fáraók Tours 0-24 órában működő telefonszáma: 
+36 70 70 13 700

 

 

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!