Asszuán

Asszuán város Egyiptom déli részén található, a modern egyiptomi Asszuáni Kormányzóság székhelye. A 2012-ben már körülbelül 300 000 lakója volt a városnak, amely Nílus keleti oldalán terül. Az ókori Egyiptom déli határa volt Asszuán, ettől délebbre kezdődött Alsó-Núbia. A várostól délre építették fel az Asszuáni Nagy gátat, mely Afrika legnagyobb duzzasztógátja.

Ma Asszuán, Egyiptom egyik legkedveltebb idegenforgalomi célpontja, köszönhetően annak, hogy számos turista utazik ide a környéken található különleges látnivalók miatt. Ezek például a Philae-i templom, Elephantiné szigete, a befejezetlen Obeliszk, Núbiai múzeum, Núbiai falu, Kalabshai templom, Szent Simeon kolostor és a botanikus kert. A Philae-i templom hang- és fényjátéka az egyik legszebb, melye Egyiptomban megtekinthető.
Asszuánból érhető el Egyiptom második legnagyobb érdeklődést kiváltó helyszíne az Abu Szimbeli templomok.

A város mindig is az ország déli határának számított. Mintahogyan az ókori Egyiptom nagy része ma is a föld illetve a homok alatt fekszik, így Asszuán fáraókori rétegei sincsenek egyelőre feltárva, erről tanúskodnak a szemközti - nyugati parton - sziklába vájt gazdag kormányzósírok.

A környéken számos gránitbánya volt található, melyből kitermelt gránitot az ókori Egyiptom számos pontján használtak fel építkezésekre. A város a Hellénisztikus korban is megtartotta fontos szerepét, például Eratoszthenész ebben a városban és Alexandriában a nyári napforduló napján délben mért árnyék különbsége alapján számította ki a Föld kerületét.

Asszuán remek téli éghajlatával kiváló célpontja lehet a decemberi illetve januári pihéseknek is, ami a magyar utazók körében jelenleg még nem túl népszerű…

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!